Dodaj czosnek do możliwie każdego jedzenia

Czosnek zawiera składniki które stymulują układ immunologiczny, jego naturalną zdolność obrony przed rakiem. Ma również zdolność ograniczania wzrostu guza rakowego. Badania pokazują że w znacznym stopniu ogranicza raka żołądka.
Jadaj brokuły, ale robione na parze

Brokuły to super produkt zapobiegający rakowi który powinno się jadać często. Trzeba jednak pamiętać że zastosowanie mikrofalówki w przygotowaniu brokuł niszczy w nim aż do 97% flawonoidów zapobiegających rakowi. Dlatego należy je przygotować na parze lub jeść surowe, dodawać do zup i surówek.
Posyp orzechami swoją słatkę

Orzechy są bogate w selen, pierwiastek który "sugeruje: komórkom rakowym aby popełniły "samobójstwo", wspomaga "naprawianie ich DNA. Badania przeprowadzone w Harward pokazują że mężczyźni chorzy na raka prostaty posiadający wysoki poziom selenu są mniej podatni na rozwój choroby niż ci u których poziom selenu jest niższy.
Nie zapominaj o świeżym soku z cytryny

Pół filiżanki jagód dodaj do śniadaniowej owsianki

Jagody to numer jeden wśród produktów zwanych antyoksydantami. Antyoksydanty neutralizują wolne cząsteczki które mogą uszkadzać komórki i prowadzić do chorób rakowych.
Naucz się jeść karczochy

Karczochy są świetnym źródłem sylimariny, antyoksydanta który może zapobiegać rakowi skóry. Należy je obrać z twardych liści na spodzie, odciąć kolczasty czubeki odkroić spód. Gotować na parze ok 30-45 minut, odcedzić. Pojedyncze i zanurzać w czosnkowym majonezie lub occie winnym po czym przednimi zębami delikatnie zdejmować włóknistą okrywę listków aż dotrze się do jędrnego "serca". Srodek serduszka karczocha zanurzyć w odrobinie masła lub soku cytryny i można się delektować.
Łosoś z grilla - to jest to

Przekrój kiwi na pół a zawartość wyjadaj łyżeczką

Posyp szczypiorkiem każdą możliwą sałatkę

Dieta bogata w cebulkę zmniejsz ryzyko raka prostaty o 50%. Skuteczność jest największa wówczas gdy je się ją na surowo lub lekko gotowaną.
Kiszona kapusta to skarb

Stosuj dietę śródziemnomorską

Herbata twoim ulubionym napojem

Kobiety które piją dwie filiżanki czarnej herbaty dziennie mają o 32% mniejsze ryzyko raka jajników w porównaniu z tymi które piją jedną lub wcale dziennie. Tak jest dzięki zawartości flawonoidów.
Na przekąskę- jabłuszko

Gdy naturalny włóknik zawarty w jabłku fermentuje w jelicie grubym produkuje substancje pomagające zapobiegać powstawaniu komórek rakowych dowodzą badania niemieckie. Inne badania mówią że antyoksydanty znajdujące się w jabłku zwane procyanidins, wywołują w komórce sygnały powodujące obumieranie komórek rakowych.
Avwokado doskonałe do sałatek

Poznaj dobrodziejstwo kiełków fasoli

Napełniaj się płatkami zbożowymi

Kapusta twoim przyjacielem

Ludzie jadający sporo kapusty mają zmniejszone ryzyko raka odbytnicy i innych rodzajów raka. Zawarte w niej bioflawonoidy i inne zawarte w niej składniki hamują wzrost guza i zabezpieczają komórki przed wolnymi rodnikami.
Zamień herbatniki na marchewkę

Marchewką powinna być zawsze pod ręką. Jest nie tylko doskonałym źródłem beta karotenów ale też karotenoidów i bioflawonoidów które zmniejszają ryzyko raka, szczególnie raka płuc. Trzeba pamiętać że beta-karoteny mogą być szkodliwe dla palaczy.
Nie zapominaj o wiśniach i czereśniach

Kawa też ci nie szkodzi

Jesteś smakoszem kawy? Doskonale. Twój ulubiony napój chroni cię przed rakiem. Co prawda cztery filiżanki kawy dziennie zmniejszają ryzyko raka prostaty tylko o 15 % ale liczy się i to.
Kolba pieczonej kukurydzy - rarytas

Nadchodzi sezon grilowania. Możesz piec kolby kukurydzy zawierającej kwas który zwalcza substancje powodujące raka. Ale możesz też sporządzić kukurydzianego burgera z ziarenek zmieszanych z posiekaną papryką i zmieloną wieprzowiną.
A na deser ? Daktyle

Daktyle są bogate w polifenole, bardziej niż normalnie spożywane warzywa i owoce. Dlaczego? Rosną na pustyni w ciężkich warunkach i właśnie polifenole zabezpieczają przed nadmierną oksydacją. Zawierają też witaminę B-6 i włóknik dlatego mogą chronić przed pewnymi gatunkami raka.
.
Zjadaj całe jajko

Posypuj potrawy imbirem

Imbir posiada zdolności anty rakowe. Powoduje obumieranie komórek rakowych jajników, pomaga przy zapaleniu odbytnicy i działa zapobiegawczo. Można dodać plasterek korzenia imbiru do napojów, posypać nim (posiekany) poranne płatki zbożowe lub dodać do tłuczonych ziemniaków.
Nie ma to jak grejpfrut na śniadanie

Różowy lub czerwony grejpfrut jest bogaty w likopen, antyoksydant który jak się wydaje zmniejsza ryzyko raka prostaty. Lista składników redukujących zagrożenie rakiem zawartych w tym owocu jest długa.
Winogrona i rodzynki doskonałe na przekąskę

Skórka czerwonych winogron zawiera resweratrol, silny środek uważany jako zapobiegający ryzku raka ale też chorobom serca i wylewom (udarowi mózgu). Winogrona zwierają też składnik uważany jako zabezpieczający płuca przed zanieczyszczeniami środowiska.
Używaj jak najczęściej jarmuż i inne zielone warzywa

Znaleź miejsce na grzyby

Zdecyduj się na groszek

Pij sok z granatu

To że najlepsze leki pochodzą z Bożej apteki wiedzą wszyscy. Tylko nie wszyscy o tym pamiętają.
Na podstawie : Reader's Digest