Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej o plikach cookies możesz przeczytać tutaj.

Autorzy więcej

Dlaczego po zjedzeniu obfitego obiadu prawie zawsze mamy miejsce na deser?

Ile razy po zjedzeniu posiłku deklarujesz, że jesteś już pełny, a potem przeglądasz deserowe menu? Albo rozważasz czy dokopać się do lodów ukrytych w zamrażarce? Okazuje się, że jest naukowe wyjaśnienie tego fenomenu. Nazywa się sytość specyficzna sensorycznie.

Dlaczego po zjedzeniu obfitego obiadu prawie zawsze mamy miejsce na deser?
źródło: flickr.com

Mechanizm jest następujący: podczas spożywania jednego produktu lub potrawy, zmniejsza się apetyt na nią i jednocześnie wzrasta apetyt na jedzenie o innym smaku, teksturze, zapachu czy też kolorze.  Sytość specyficzna sensorycznie pomaga wyjaśnić, dlaczego tak trudno uniknąć objadania się, gdy mamy pełen dostęp do różnorodnego jedzenia np. w formie bufetu.

Znając już ogólny mechanizm działania, możemy  spróbować  tak ukierunkować nasze wybory, aby po skończonym posiłku nie rzucać się na deser i uniknąć uczucia nieprzyjemnego przejedzenia. Poniżej przedstawiamy trzy triki, które mogą w tym pomóc:

Różnorodność działa na Twoją korzyść!

Jedząc różnorodne produkty wpływamy na dostarczanie podstawowych składników odżywczych takich jak białka, węglowodany i tłuszcze,  ale również witamin i składników mineralnych. Jest to nie tylko sposób ma odpowiednie zbilansowanie posiłków, ale również na dostarczenie sobie różnych doznań sensorycznych, które pozwalają na poczucie wszystkich smaków – słodkiego, słonego, gorzkiego, kwaśnego czy też umami. Dzięki temu, nawet jeśli będziemy mieć ochotę na zjedzenie czegoś słodkiego po obiedzie, będą to na pewno mniejsze ilości.

Przeznacz miejsce na deser

Jeśli niespodziewanie wybierasz się do restauracji lub knajpy, która słynie z przepysznych wypieków i na pewno skosztujesz deseru – warto tak złożyć zamówienie, aby np. zamiast całej porcji ryżu/kaszy/makaronu zamówić pół porcji lub zamiast całej porcji dodatkową porcję sałatki. Dzięki temu zostanie pewna pula węglowodanów do wykorzystania, którą przeznaczy się właśnie na deser. Kaloryczność takiego posiłku będzie mniejsza, a jednocześnie uniknie się uczucia nieprzyjemnego przejedzenia.

Przemyśl swój posiłek

Planowanie tego, jak ma wyglądać posiłek, pozwala na zapobiegnięcie takim sytuacjom, gdzie rozsądek mówi jedno („ta porcja lodów nie będzie dobra dla Twojego ciała”), a serce drugie („te lody są takie pyszne, apetyczne – muszę je zjeść”).  Jeśli wybierasz się na kolację spójrz na menu z wyprzedzeniem – zdecyduj, co chcesz zjeść  i czy będziesz chciał skosztować deseru. Jeśli wiesz, że nie – trzymaj się tego. A jeśli zdecydujesz wcześniej, że chcesz cieszyć się wszystkimi posiłkami, łącznie z deserem, będzie to świadomy wybór, a nie impuls czy reakcja emocjonalna.

Przedstawione powyżej triki nie są rygorystycznymi założeniami. Dzięki świadomym wyborom jesteśmy w stanie utrzymać równowagę, dobre zdrowie, samopoczucie oraz czerpać radość z posiłków, co jest pewnego rodzaju zwycięstwem nad rygorystycznymi dietami.

źródło: www.aktywniepozdrowie.pl

Data:
Tagi: #
Komentarze 0 skomentuj »
Musisz być zalogowany, aby publikować komentarze.
Dziękujemy za wizytę.

Cieszymy się, że odwiedziłeś naszą stronę. Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Twitterze.