Serwis używa plików cookies, aby mógł lepiej spełniać Państwa oczekiwania. Podczas korzystania z serwisu pliki te są zapisywane w pamięci urządzenia. Zapisywanie plików cookies można zablokować, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej o plikach cookies możesz przeczytać tutaj.

Autorzy więcej

Zamienniki jajka, które faktycznie spełniają swoją rolę!

Masz ochotę coś upiec – może tym razem chleb, ciastka, babeczki lub ciasto – jednak w przepisie okazuje się, że jest jajko. Może być to problemem jeśli nie spożywasz jajek lub jeśli akurat skończyły się w lodówce, a jest już zbyt późna pora, aby pójść do sklepu lub sąsiada. Nie musisz jednak rezygnować z pieczenia! Wystarczy spróbować jednego z czterech poniższych zamienników, które faktycznie działają.

Zamienniki jajka, które faktycznie spełniają swoją rolę!
źródło: pixabay.com

1. Siemię lniane

Siemię lniane może być świetnym substytutem jajka, szczególnie jeżeli chodzi o złączenie masy. Wystarczy zmielić jedną łyżkę siemienia lnianego, dodać do niego 3 łyżki wody, wymieszać do dokładnego połączenia oraz odstawić na pięć minut, aby siemię napęczniało. Siemię lniane świetnie sprawdza się w przypadku przepisów kulinarnych takich jak na pieczywo pełnoziarniste lub puszyste placuszki.

2. Rozgnieciony banan

¼ filiżanki rozgniecionego banana, czyli ok połowa banana, może zastąpić jedno jajko. Dodatek banana wpływa zarówno na wilgotność otrzymanego wypieku, jak i wnosi odrobinę słodyczy, dzięki czemu w niektórych przepisach można pominąć dodatek cukru. Warto pamiętać, że banany są dość intensywne w smaku, z tego względu nadają się świetnie do ciast i ciasteczek, gdzie są również inne dodatki, mogące wzmocnić lub zamaskować smak banana.

3. Mus jabłkowy

Podobnie jak rozgniecione banany, wykorzystanie musu jabłkowego zamiast jajek zwiększa wilgotność ciasta oraz dodaje lekkiej słodyczy. Świetnie nadaje się właśnie do wilgotnych, cięższych ciast.

4. Aquafaba

Brzmi niestandardowo, jednak jest to płyn pozostający w puszce po strączkach – głównie ciecierzycy. Wystarczy odcedzić warzywa, przelać do miski otrzymany płyn, dodać cukier i ubić na sztywną pianę, którą można wykorzystać do upieczenia nawet bezy! Jest to jedyny z zamienników, który można ubić tak jak białka jaja, dlatego warto go wykorzystać nie tylko do otrzymania bezy, ale do musów czy też ciast o strukturze pianki.

Istnieje wiele zamienników jajek, które mogą zastąpić różne ich funkcje. Dlatego nie martw się, gdy ich zabraknie – na pewno znajdziesz coś odpowiedniego!

źródło: www.aktywniepozdrowie.pl

Data:
Tagi: #
Komentarze 0 skomentuj »
Musisz być zalogowany, aby publikować komentarze.
Dziękujemy za wizytę.

Cieszymy się, że odwiedziłeś naszą stronę. Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Twitterze.